
RENDANG PEDAS:
SEDIAKAN:
1-600gm daging
2-20 biji cili kering
3-12 ulas bawang merah
4- 2.5cm lengkuas
Bahan –bahan 2-4 diatas perlulah di kisar.
5-1 biji kelapa
6- 2 batang serai
7- 1 sudu besar air asam jawa
8- Garam secukup rasa
9- Gula Secukup Rasa
CARA:
Potong daging, bersih dan toskan.Santan dicampur dengan bahan kisar dimasak.
Masukkan daging dan kacau lagi .Masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan beberapa minit kemudian masukkan serai yang diketuk.Masak sampai daging empuk dan santan pekat . Masukan air asam jawa dan dan kacau sebati sebelum di angkat.
SEDIAKAN:
1-600gm daging
2-20 biji cili kering
3-12 ulas bawang merah
4- 2.5cm lengkuas
Bahan –bahan 2-4 diatas perlulah di kisar.
5-1 biji kelapa
6- 2 batang serai
7- 1 sudu besar air asam jawa
8- Garam secukup rasa
9- Gula Secukup Rasa
CARA:
Potong daging, bersih dan toskan.Santan dicampur dengan bahan kisar dimasak.
Masukkan daging dan kacau lagi .Masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan beberapa minit kemudian masukkan serai yang diketuk.Masak sampai daging empuk dan santan pekat . Masukan air asam jawa dan dan kacau sebati sebelum di angkat.
No comments:
Post a Comment