Google

Tuesday, November 20, 2007

IkanPatin Masak Tempoyak

Ikan Patin Masak Tempoyak:

Bahan-bahan :Ikan Patin ( xkisah la Patin sungai @ sangkar ke...janji Ikan Patin)- dipotong beberapa keping.
1 sudu kecil asam jawa
4 tangkai daun kesum
Sekuntum bunga kantan
Air secukupnyaGaram secukup rasa.

Bahan:
kisar / tumbuk :8-10 biji cili padi...nak pedas tambah la2 biji cili merah
1 btg serai
1.5cm kunyit hidup @ serbuk kunyit pun boleh gak
1cm halia2@3 sudu besar tempoyak

CARA:

* untuk menghilangkan hanyir ikan tu...basuhla dgn air asam jawa beberapa minit.
1. Jerang bahan kisar bersama air, daun kunyit, daun kesum , bunga kantan dan akhir sekali masukkan ikan sambil dikacau sekali kala.2. Masuk garam secukup rasa dan biarkan hingga mendidih dan ikan masak.

Selamat Mencuba

No comments:

PAYDOTCOM

Use PayPal-Free AC registration

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.