Google

Friday, December 19, 2008

AYAM PERCIK

Bahan-bahan ( 4 orang )

1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa@asam keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

1-Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
2-Masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
3-Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
4-Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
5-Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2

No comments:

PAYDOTCOM

Use PayPal-Free AC registration

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.