MASAK LEMAK CILI API IKAN & BELIMBING
Bahan-bahan
3 ekor ikan selar [boleh gunakan ikan kembung/tenggiri/ talapia atau bawal]
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
10 biji belimbing buluh
1 helai daun kunyit [koyakkan] garam Bahan kisar:
15 biji ciliapi
2 cm kunyit hidup
Cara
1. Ikan dibersihkan dan potong 2. Basuh dengan asam limau dan bilas. Toskan
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan belimbing buloh dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh sambil sentiasa mengacau supaya tidak pecah minyak.
4. Bila nampak mendideh masukkan santan pekat san belimbing buloh.
5. Kacau lagi perlahan sehingga mendideh.
6. Tutup api dan hidangkan.
Friday, December 7, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment