IKAN TILAPIA BAKAR ALA TOMYAM
Bahan :
1 ekor ikan tilapia dikelar kelar garam dan kunyit (sapukan sedikit garam dan kuyit pada ikan, dan biarkan seketika).
Bahan untuk sos
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
10 biji cili kering
2 inci halia
1 batang serai
5 helai daun limau purut
3 sudu kicap manis
sedikit air asam jawa minyak untuk tumis
Cara
1.Blend bawang putih + b.besar + cili kering + halia blend halus.
2.Panaskan kuali dgn sedikit minyak dan tumis bahan yng di blend tadi, kemudian masukan serai yg diketuk bersama dgn daun limau purut.
3.Tumis sampai naik baunya,kemudian masukan kicap manis ,air asam jawa dan sedikit garam. 4.Bila dah masak lumurkan pada ikan dan biarkan dlm 30 minit.
5.Bakar didalam oven atau atas bara api sampai masak.
Nak sedap lagi balut dgn daun pisang barulah dibakar.
Tentu enak untuk hidangan tengahari bersama keluarga.
Friday, December 7, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment